Skip to main content

REMPAH BASAH INANA ATAU KARI IDUP KATA ORANG SARAWAK


Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua sahabat sahabat di luar sana.

Hari ini sheena ingin memperkenalkan rempah basah dan saya pasti ada yang mengetahui tentang rempah ini dan ada yang kurang mengetahui apa itu rempah basah ini.

Rempah basah ini sama seperti rempah serbuk yang lain cuma ya dicampurkan mengikut kehendak pelanggan,

Kalau anda pernah pergi ke pasar pasar basah ada sesetengah mereka menjual rempah basah ini kepada pelanggan. Apa yang menyebabkan rempah ini agak terkenal di sarawak adalah kerana rempah ini mempunyai rasa yang agak sedap dan ada juga yang mencampurkan lagi rempah ini dengan serbuk supaya rempah kari lebih sedap.

Bagi sheena ramai pelanggan membeli dalam nilai rm1 dimana kebiasaan nya untuk setengah kilo ayam adalah bersamaan dengan rm1 dan begitulah seterusnya.



rempah basah inana
rempah basah inana
Keunikan kari basah ini di Sarikei terutamanya semua bangsa tak kira Melayu, iban, cina dan lain lain bangsa yang ada di sini memang berminat membeli kari basah. Seperti kata orang Sarawak Kari idup. Disebabkan ya boleh memekatkan kuah kari itu sendiri.

Di Sarikei anda juga boleh membeli rempah basah ini di bawah Open Air Sarikei. Hanya orang orang yang berada disekitar Sarikei tahu dimana tempatnya. Dan kalau anda berminat ingin mendapatkan rempah kari basah anda juga boleh terus berhubung dengan saya Sheena dan di bawah ini saya sertakan no telefon saya.

KLIK LINK INI  untuk ke whatsapp saya

Anda juga boleh KLIK LINK INI untuk ke facebook saya


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...