Skip to main content

REMPAH BASAH INANA ATAU KARI IDUP KATA ORANG SARAWAK


Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua sahabat sahabat di luar sana.

Hari ini sheena ingin memperkenalkan rempah basah dan saya pasti ada yang mengetahui tentang rempah ini dan ada yang kurang mengetahui apa itu rempah basah ini.

Rempah basah ini sama seperti rempah serbuk yang lain cuma ya dicampurkan mengikut kehendak pelanggan,

Kalau anda pernah pergi ke pasar pasar basah ada sesetengah mereka menjual rempah basah ini kepada pelanggan. Apa yang menyebabkan rempah ini agak terkenal di sarawak adalah kerana rempah ini mempunyai rasa yang agak sedap dan ada juga yang mencampurkan lagi rempah ini dengan serbuk supaya rempah kari lebih sedap.

Bagi sheena ramai pelanggan membeli dalam nilai rm1 dimana kebiasaan nya untuk setengah kilo ayam adalah bersamaan dengan rm1 dan begitulah seterusnya.



rempah basah inana
rempah basah inana
Keunikan kari basah ini di Sarikei terutamanya semua bangsa tak kira Melayu, iban, cina dan lain lain bangsa yang ada di sini memang berminat membeli kari basah. Seperti kata orang Sarawak Kari idup. Disebabkan ya boleh memekatkan kuah kari itu sendiri.

Di Sarikei anda juga boleh membeli rempah basah ini di bawah Open Air Sarikei. Hanya orang orang yang berada disekitar Sarikei tahu dimana tempatnya. Dan kalau anda berminat ingin mendapatkan rempah kari basah anda juga boleh terus berhubung dengan saya Sheena dan di bawah ini saya sertakan no telefon saya.

KLIK LINK INI  untuk ke whatsapp saya

Anda juga boleh KLIK LINK INI untuk ke facebook saya


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191