Skip to main content

KENAPA SAYA MEMILIH UNTUK MENJADI USAHAWAN REMPAH RATUS SEDANGKAN SAYA TAHU MENGENAI BANYAK BIDANG LAIN



Assalamualaikum.dan salam.sejahtera dan selamat pagi buat semua sahabat sahabat.
















Berbalik kepada topik saya diatas kenapa saya minat sangat menceburi bidang
rempah ratus berbanding bidang lain. Saya mempunyai diploma perbankan daripada UITM Cawangan Sarawak cuma pada masa dulu dikenali sebagai Institut Teknologi Mara.

Saya dilahirkan dari keluarga yang agak susah dan ibu saya menjual rempah ratus yang pada ketika itu hanya rempah basah dan kering.

Saya membantu ibu menggiling rempah dari usia saya masuk darjah 5. Sampailah saya habis belajar ibu masih menjual rempah ratus. Keadaan kami pada masa itu saya tidak akan lupa sampai bila bila termasuklah terpaksa makan nasi campur garam.

Semasa ibu bersalin sayalah orang yang akan menjaga kedai ibu dan menjual rempah ratus. Sebagai anak sulong memang menjadi tanggungjawab saya.

Pengalaman yang saya tidak akan lupa sampai bila bila😞 hanya allah sahaja yang tahu dan pada dia juga lah saya memohon agar panjangkan umur keduanya supaya dapat melihat kejayaan anak anaknya.😢

Saya percaya ramai yang tinggal di sekitar SARIKEI, DARO,TANJUNG MANIS,SIBU kebanyakkan kenal dengan ibu saya iaitu Puan Aminah Ibrahim.

Sampai sekarang walaupun pada permulaan saya memang tidak terlintas sedikit pun untuk menjadi usahawan rempah sehinggalah selama 20 tahun saya bekerja makan gaji dan kontrak saya ditamatkan.😞

Banyak bidang yang saya ceburi daripda menjadi guru sambilan pada tahun 1996  saya menceburi bidang komoditi, bekerja di pejabat sebagai financial advisor dan banyak lagi.

Orang yang banyak mendorong selain ibu saya adalah suami saya yang tidak pernah putus putus memberi semangat untuk saya. Semoga Allah memberi keluasan rezeki buat suamiku. Allah demi keluarga dan anak anak saya saya kuatkan semangat untuk berniaga walaupun agak sukar buat saya pada permulaannya.

Saya tidak akan lupa tempat pertama saya mula berniaga di sentral market walaupun pada mulanya saya tidak mempunyai tempat untuk berniaga tetapi ada sahabat sahabat saya yang baik hati memberi sedikit ruang kepada saya. Dan saya amat berterima kasih kepada mereka.

Dari situ saya belajar menjual pes segera inana yang saya letakkan didalam cup sahaja.

Dan semenjak itu saya terus belajar dan terus berusaha memperbaiki kelemahan saya .

Terima kasih pada keluarga, sahabat sahabat saya yang tidak pernah putus putus memberi semangat walaupun ya bukan mudah untuk memulakan perniagaan banyak liku dan berduri.

Bukan senang untuk senangkan, kena usaha tawakal dan selebih nya saya serahkan kepada Allah Taala.



































Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...