Skip to main content

KENAPA SAYA MEMILIH UNTUK MENJADI USAHAWAN REMPAH RATUS SEDANGKAN SAYA TAHU MENGENAI BANYAK BIDANG LAIN



Assalamualaikum.dan salam.sejahtera dan selamat pagi buat semua sahabat sahabat.
















Berbalik kepada topik saya diatas kenapa saya minat sangat menceburi bidang
rempah ratus berbanding bidang lain. Saya mempunyai diploma perbankan daripada UITM Cawangan Sarawak cuma pada masa dulu dikenali sebagai Institut Teknologi Mara.

Saya dilahirkan dari keluarga yang agak susah dan ibu saya menjual rempah ratus yang pada ketika itu hanya rempah basah dan kering.

Saya membantu ibu menggiling rempah dari usia saya masuk darjah 5. Sampailah saya habis belajar ibu masih menjual rempah ratus. Keadaan kami pada masa itu saya tidak akan lupa sampai bila bila termasuklah terpaksa makan nasi campur garam.

Semasa ibu bersalin sayalah orang yang akan menjaga kedai ibu dan menjual rempah ratus. Sebagai anak sulong memang menjadi tanggungjawab saya.

Pengalaman yang saya tidak akan lupa sampai bila bila😞 hanya allah sahaja yang tahu dan pada dia juga lah saya memohon agar panjangkan umur keduanya supaya dapat melihat kejayaan anak anaknya.😢

Saya percaya ramai yang tinggal di sekitar SARIKEI, DARO,TANJUNG MANIS,SIBU kebanyakkan kenal dengan ibu saya iaitu Puan Aminah Ibrahim.

Sampai sekarang walaupun pada permulaan saya memang tidak terlintas sedikit pun untuk menjadi usahawan rempah sehinggalah selama 20 tahun saya bekerja makan gaji dan kontrak saya ditamatkan.😞

Banyak bidang yang saya ceburi daripda menjadi guru sambilan pada tahun 1996  saya menceburi bidang komoditi, bekerja di pejabat sebagai financial advisor dan banyak lagi.

Orang yang banyak mendorong selain ibu saya adalah suami saya yang tidak pernah putus putus memberi semangat untuk saya. Semoga Allah memberi keluasan rezeki buat suamiku. Allah demi keluarga dan anak anak saya saya kuatkan semangat untuk berniaga walaupun agak sukar buat saya pada permulaannya.

Saya tidak akan lupa tempat pertama saya mula berniaga di sentral market walaupun pada mulanya saya tidak mempunyai tempat untuk berniaga tetapi ada sahabat sahabat saya yang baik hati memberi sedikit ruang kepada saya. Dan saya amat berterima kasih kepada mereka.

Dari situ saya belajar menjual pes segera inana yang saya letakkan didalam cup sahaja.

Dan semenjak itu saya terus belajar dan terus berusaha memperbaiki kelemahan saya .

Terima kasih pada keluarga, sahabat sahabat saya yang tidak pernah putus putus memberi semangat walaupun ya bukan mudah untuk memulakan perniagaan banyak liku dan berduri.

Bukan senang untuk senangkan, kena usaha tawakal dan selebih nya saya serahkan kepada Allah Taala.



































Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191