Lada putih atau nama sainsnya Piper nigrum . Lada putih dipetik apabila beri sudah masak. Kulit luarnya dialihkan dengan merendam beri di dalam air, sehingga kulit beri terkopek, atau diletakkan di bawah mata air yang mengalir menghasilkan lada yang putih dan bersih. Ia mempunyai rasa yang lebih lembut dan nyaman berbanding lada hitam. Lada putih digunakan sepenuhnya sebagai bahan dalam membuat rempah jeruk dan perapan. Lada putih yang dikisar (serbuk) digunakan di dalam makanan yang berwarna lembut seperti sup dan kuah sos.
Kedua-dua lada hitam dan putih diperoleh daripada tanaman lada atau beri iaitu Piper nigrum yang dikeringkan bijinya. Lada elok dikisar dan ditabur terus ke atas makanan. Dengan masakan pedas, lada bagus dicampurkan di penghujung masakan supaya aroma masakan tersebut dikekalkan. Lada putih lebih banyak digunakan di dalam kuah sos warna putih berbanding lada hitam kerana sudah tentunya lada hitam akan menyebabkan sos putih itu kelihatan berbintik.
Kedua-dua lada hitam dan putih diperoleh daripada tanaman lada atau beri iaitu Piper nigrum yang dikeringkan bijinya. Lada elok dikisar dan ditabur terus ke atas makanan. Dengan masakan pedas, lada bagus dicampurkan di penghujung masakan supaya aroma masakan tersebut dikekalkan. Lada putih lebih banyak digunakan di dalam kuah sos warna putih berbanding lada hitam kerana sudah tentunya lada hitam akan menyebabkan sos putih itu kelihatan berbintik.
Comments
Post a Comment