1. Pembersih darah: Sebilangan kecil kayu secang kering direbus dengan satu sudu ketumbar dan daun trawas. Rebus sehingga mendidih. Minum semasa panas. 2. cirit-birit; Ambil 5 gram potongan kayu ke dalam kepingan kecil dan kemudian rebus dengan 2 cawan air bersih. selama 15 minit. Selepas sejuk ditapis, dibahagikan kepada 2 bahagian. Minum pagi dan petang. 3. Batuk darah: Ambil 1 1/2 jari kayu secang yang dibasuh dan potong seperti yang diperlukan, rebus dengan 4 cawan air bersih sehingga selebihnya 2 1/4 cawan, selepas sejuk ditapis, minum. 3 x 3/4 gelas sehari. 4. Keradangan membran mukus mata: Ambil 2 jari kayu dan basuhnya dan potong seperti yang diperlukan, rebus mereka dengan 3 cawan air bersih sehingga selebihnya 1 1/2 cawan. Selepas sejuk ditapis, air digunakan untuk melambangkan mata sakit. 5. darah pertahanan: Ambil 1 keping jari kayu yang dibasuh dan potong seperti yang diperlukan, rebus dengan 3 cawan air sehingga baki 1 1/2 cangkir. Selepas sejuk ditapis dan diminum dengan madu yang diperlukan. 2 x 3/4 cawan sehar
Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai penyedap masakan dan penambah aroma hidangan. Credit
Comments
Post a Comment