1. Pembersih darah: Sebilangan kecil kayu secang kering direbus dengan satu sudu ketumbar dan daun trawas. Rebus sehingga mendidih. Minum semasa panas. 2. cirit-birit; Ambil 5 gram potongan kayu ke dalam kepingan kecil dan kemudian rebus dengan 2 cawan air bersih. selama 15 minit. Selepas sejuk ditapis, dibahagikan kepada 2 bahagian. Minum pagi dan petang. 3. Batuk darah: Ambil 1 1/2 jari kayu secang yang dibasuh dan potong seperti yang diperlukan, rebus dengan 4 cawan air bersih sehingga selebihnya 2 1/4 cawan, selepas sejuk ditapis, minum. 3 x 3/4 gelas sehari. 4. Keradangan membran mukus mata: Ambil 2 jari kayu dan basuhnya dan potong seperti yang diperlukan, rebus mereka dengan 3 cawan air bersih sehingga selebihnya 1 1/2 cawan. Selepas sejuk ditapis, air digunakan untuk melambangkan mata sakit. 5. darah pertahanan: Ambil 1 keping jari kayu yang dibasuh dan potong seperti yang diperlukan, rebus dengan 3 cawan air sehingga baki 1 1/2 cangkir. Selepas sejuk ditapis dan diminum dengan madu yang diperlukan. 2 x 3/4 cawan sehar
Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas saffron . Terdapat b
Comments
Post a Comment