Skip to main content

Rempah ratus dagangan bernilai

Rempah ratus dagangan bernilai

Keunikan rasa dan bau menjadi salah satu faktor rempah ratus sentiasa menjadi pilihan dalam kebanyakan menu masakan di Malaysia kini.

Tidak kira kaum Melayu, Cina, atau India, pasti terdapat menu masakan yang memerlukan penggunaan rempah. Seiring dengan budaya hidup berbilang kaum, kebanyakan menu masakan di Malaysia kini telah banyak dicampuradukkan.

Dahulu, rempah ratus lebih terkenal dalam masakan India, namun kini adalah tidak pelik jika dalam masakan Cina turut menggunakan rempah, begitu juga dengan masa-kan kaum Melayu.

Kewujudan percampuran cara masa-kan tersebut telah mewarnai tunas rasa generasi kini sehingga tidak keterlaluan jika dikatakan ia sebagai menu cita rasa Malaysia.

Penggunaan rempah ratus kini lebih mudah kerana ia dipasarkan dalam bentuk paket segera yang dipasarkan menerusi pelbagai jenama.

Antara serbuk rempah yang menjadi pilihan dan sentiasa digunakan dalam menu masakan termasuk rempah kari, kunyit, jintan, lada hitam, lada putih, dan rempah kurma.

Lambakan jenama di pasaran

Lambakan jenis dan jenama serbuk rempah di pasaran tempatan kini memberi banyak pili-han kepada pengguna. Rempah yang menjadi pilihan selalunya bergantung kepada cita rasa pengguna kerana lain jenama, lain rasa. Bagaimanapun, setiap produk yang dihasilkan mempunyai kelebihan tersendiri.

Antara jenama popular dan mudah didapati di pasaran tidak kira pasar raya besar atau kedai runcit adalah Adabi, Baba’s, Adami, Uro, Rempah Ratus Mak Siti, Brahim’s dan Faiza.

Terdapat pelbagai jenis serbuk rempah yang terdapat di pasaran dikeluarkan oleh syarikat tempatan termasuk serbuk rempah kari, serai, lengkuas, halia, kayu manis, cili padi, cili merah, asam gelugur, kunyit, daun kari, daun kesum, dan sebagainya.

Bagi masyarakat Melayu, masakan berasaskan kari menjadi antara masakan digemari yang sering dihidangkan pada majlis kerama-ian dan perayaan.

Asal usul kari

Kari berasal dari India dan merupakan nama untuk pelbagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Thailand dan negara lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Pada abad ke-15 dan ke-16, kedudukan geografi Selat Melaka yang terletak di tengah-tengah jalan laut di antara China dan India yang strategik di benua Asia menjadikannya sebagai kawasan tumpuan pelabuhan pedagang, sekali gus membolehkan Melaka mengawal serta menguasai perdagangan di Selat Melaka.

Hubungan erat antara Melaka dan India telah membawa masuk pelbagai bahan dagangan India yang kaya dengan rempah ratus, kayu cendana, bunga cengkih, buah pala dan biji timah.

Pada masa itu, Pelabuhan Melaka yang mempunyai hasil dagangan penting iaitu rempah ratus menjadi rebutan saudagar dari timur dan barat yang sangat memerlukan bahan tersebut.

Serbuk kari adalah campuran lebih daripada 20 rempah dan herba yang dikisar bersama. Antaranya termasuk cili, pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, daun ketumbar, jintan putih, jintan manis, halba, buah pala, lada, kas-kas, bijirin bijan, safron, asam jawa dan kunyit.

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...