Skip to main content

Rempah ratus dagangan bernilai

Rempah ratus dagangan bernilai

Keunikan rasa dan bau menjadi salah satu faktor rempah ratus sentiasa menjadi pilihan dalam kebanyakan menu masakan di Malaysia kini.

Tidak kira kaum Melayu, Cina, atau India, pasti terdapat menu masakan yang memerlukan penggunaan rempah. Seiring dengan budaya hidup berbilang kaum, kebanyakan menu masakan di Malaysia kini telah banyak dicampuradukkan.

Dahulu, rempah ratus lebih terkenal dalam masakan India, namun kini adalah tidak pelik jika dalam masakan Cina turut menggunakan rempah, begitu juga dengan masa-kan kaum Melayu.

Kewujudan percampuran cara masa-kan tersebut telah mewarnai tunas rasa generasi kini sehingga tidak keterlaluan jika dikatakan ia sebagai menu cita rasa Malaysia.

Penggunaan rempah ratus kini lebih mudah kerana ia dipasarkan dalam bentuk paket segera yang dipasarkan menerusi pelbagai jenama.

Antara serbuk rempah yang menjadi pilihan dan sentiasa digunakan dalam menu masakan termasuk rempah kari, kunyit, jintan, lada hitam, lada putih, dan rempah kurma.

Lambakan jenama di pasaran

Lambakan jenis dan jenama serbuk rempah di pasaran tempatan kini memberi banyak pili-han kepada pengguna. Rempah yang menjadi pilihan selalunya bergantung kepada cita rasa pengguna kerana lain jenama, lain rasa. Bagaimanapun, setiap produk yang dihasilkan mempunyai kelebihan tersendiri.

Antara jenama popular dan mudah didapati di pasaran tidak kira pasar raya besar atau kedai runcit adalah Adabi, Baba’s, Adami, Uro, Rempah Ratus Mak Siti, Brahim’s dan Faiza.

Terdapat pelbagai jenis serbuk rempah yang terdapat di pasaran dikeluarkan oleh syarikat tempatan termasuk serbuk rempah kari, serai, lengkuas, halia, kayu manis, cili padi, cili merah, asam gelugur, kunyit, daun kari, daun kesum, dan sebagainya.

Bagi masyarakat Melayu, masakan berasaskan kari menjadi antara masakan digemari yang sering dihidangkan pada majlis kerama-ian dan perayaan.

Asal usul kari

Kari berasal dari India dan merupakan nama untuk pelbagai hidangan berempah yang terkenal di Bangladesh, India, Sri Lanka, Indonesia, Thailand dan negara lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara.

Pada abad ke-15 dan ke-16, kedudukan geografi Selat Melaka yang terletak di tengah-tengah jalan laut di antara China dan India yang strategik di benua Asia menjadikannya sebagai kawasan tumpuan pelabuhan pedagang, sekali gus membolehkan Melaka mengawal serta menguasai perdagangan di Selat Melaka.

Hubungan erat antara Melaka dan India telah membawa masuk pelbagai bahan dagangan India yang kaya dengan rempah ratus, kayu cendana, bunga cengkih, buah pala dan biji timah.

Pada masa itu, Pelabuhan Melaka yang mempunyai hasil dagangan penting iaitu rempah ratus menjadi rebutan saudagar dari timur dan barat yang sangat memerlukan bahan tersebut.

Serbuk kari adalah campuran lebih daripada 20 rempah dan herba yang dikisar bersama. Antaranya termasuk cili, pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih, daun ketumbar, jintan putih, jintan manis, halba, buah pala, lada, kas-kas, bijirin bijan, safron, asam jawa dan kunyit.

Comments

Popular posts from this blog

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffron . Terdapat b

Mengenal Perbedaan Kayu Manis Ceylon dengan Jenis Kayu Manis yang Lain

Apakah anda sedang mencari tahu tentang salah satu rempah yang saat ini punya khasiat ajaib untuk kesehatan dan kecantikan? Jika jawabannya iya, maka kayu manis Ceylon adalah rempah yang anda cari. Jenis rempah beraroma khas nan harum ini tidak hanya enak saat dijadikan bahan masakan, sudah berabad-abad kayu ini membuktikan manfaatnya sebagai obat herbal yang mujarab untuk mengusir berbagi macam penyakit. Mungkin anda sudah mengetahui sedikit banyak mengenai manfaat apa saja yang ditawarkan kayu yang tumbuh di Asia ini. Masalahnya, tahukah anda bahwa kayu manis memiliki berbagai jenis. Masing-masing tentu memiliki khasiat berbeda. Ini berarti anda harus jeli dalam membeli kayu manis. Tidak boleh sembarang mengatakan “saya ingin membeli kayu manis.” Ada kemungkinan kayu manis ceylon yang anda maksudkan berbeda dengan yang diberikan oleh penjual. Untuk meminimalisir hal tersebut terjadi, akan sangat baik jika anda mengenal betul ciri-ciri kayu manis ceylon. Pengenalan yang dalam

Tahi Angin

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Pada malam ini saya akan menyentuh mengenai topik herba tahi angin. Mesti anda semua pelik kan? Macam mana lah rupanya tahi angin ni? Kalau kebiasaannya kita selalu mendengar tentang tahi bintang...hehehe jangan salah faham ye sahabat sahabat di luar sana, Dia bukan spesis yang sama. Tumbuhan ini bukan akar, adalah nama tumbuhan yang bentuknya menyerupai akar. Bentuk yang unik menjadikan tumbuhan ini menjadi impian bagi pencinta taman dalam menghias rumah mereka. Ternyata bukan sahaja baik untuk digunakan sebagai tumbuhan hidup, ia juga boleh menjadi bahan herba semulajadi yang dapat mencegah dan mengatasi penyakit-penyakit di dalam tubuh anda. Maka apakah sebatian yang terkandung dalam akar ini? Akar angin mengandungi vitamin C, lycin, asid barbatin, asid usnetin, hidrat arang, asid barbotolat, asid unseat, dan banyak lagi. Setiap sebatian ini mempunyai sifat sendiri untuk badan anda. Sekiranya anda menggunakan akar ini sebagai ubat, tubuh anda