Skip to main content

Khasiat Rempah Ratus Dalam Menjaga Kecantikan



Rempah ratus seperti kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, jintan manis, buah pelaga dan biji lada hitam memang tidak dinafikan boleh menambahkan aroma dalam hidangan. Namun, disebalik khasiatnya di dalam masakan, ia telah lama bertapak dalam industri perubatan dan bidang kecantikan.

PETUA yang diamalkan sejak zaman dulu bagi mengekal­kan kecantikan secara semula jadi kebanyakannya menggunakan bahan herba yang sememangnya terkenal kerana khasiatnya.






Tidak hanya dijadikan bahan penyedap masakan, herba dan rempah ratus antara khasiat berguna dalam penjagaan kesihatan badan serta kecantikan.


Bahan rempah yang begitu popular seperti kulit kayu manis dikatakan mengandungi pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Masyarakat Indonesia banyak memanfaatkan kulit kayu manis dalam kehidupan seharian selain dijadikan ramuan utama dalam industri jamu dan kecantikan.

Pokok herba kacip fatimah pula antara lain membantu untuk mengembalikan kecergasan selepas bersalin. Selain itu, ia juga dikatakan dapat membantu melangsing­kan badan serta merangsang pengeluaran hormon yang dapat melancarkan perjalanan serta kitaran haid wanita di samping membantu mengurang­kan sakit senggugut. 

Daun kari yang digunakan dengan meluas dalam per­ubatan India pula mempunyai khasiat berbeza. Ia dijadikan tonik herba untuk membantu menguatkan perut dan meningkatkan keupayaannya serta mengatasi masalah penghadaman. Ia juga digunakan sebagai julap bagi membantu mengatasi masalah sembelit.

Daun senduduk dalam perubatan tradisional membantu untuk mengembalikan kecergasan badan terutama selepas bersalin. Daun senduduk bersama daun mengkudu, serai wangi, pandan dan limau purut dicampur bersama air panas dan dijadikan rempah untuk mandi selepas bersalin. 

Jintan Manis (Anis @ Anisum) - Jintan manis banyak khasiatnya ianya melegakan kesakitan dalam badan, melancarkan aliran keluar haid, membanyakkan susu dan membuang gas dalam usus. Ianya juga boleh digunakan dalam bentuk serbuk dan disapu disekeliling mata bagi menguatkan pandangan mata. 

Serai - ia mewangikan malah mengharumkan masakan.selain dalam masakan, minyaknya digunakan secara meluas dalam wangian sabun, pembersih detergen dan barang-barang lain. Minyak Serai digunakan untuk mengubati kembung (flatulence), pergerakan usus yang tidak tetap dan rangsangan gastric, serta baik untuk merawat reumatisme dan salah urat.
Bunga Lawang - Sesuai sebagai ubat sakit gigi - Giling halus beberapa kuntum bunga cengkih, bunga lawang, asam gelugur, halia dan lada. Sumbatkan pepesan tersebut ke dalam gigi yang lubang. Gigi yang sakit akan beransur pulih. Gigi sihat tubuh badan kita pun rasa sihat juga.

Kulit kayu manis - Ia berfungsi memanas dan mengering, dari itu sesuai diamalkan bagi megubati selesema serta melancarkan pengaliran darah. Ia dikunyah bagi mengeringkan hingus. 

Amalan membancuh susu yang dicampur dengan sedikit serbuk kulit kayu manis juga berkesan untuk meredakan sakit itu. Kesannya lebih lembut daripada halia tetapi tindakannya lebih keras. Kedua-dua herba itu seringkali direbus bersama-sama bagi menghasilkan minuman yang melegakan bagi mengatasi masalah lenguh-lenguh badan, terutamanya dibahagian kaki, tangan, lutut dan pinggang berpunca daripada kesejukkan.

 Air rebusan kulit kayu manis dan halia juga sesuai diamalkan oleh kaum wanita yang sering mengalami senggugut atau kesakitan dibahagian ari-ari dan kaki. Disamping itu ia juga boleh digunakan untuk berkumur untuk mengubati sakit gusi dan juga menghilangkan masalah pernafasan berbau. 


Itulah sebabnya orang-orang pada zaman dahulu memanfaatkan kebaikan dan khasiat semulajadi rempat ratus dalam menjaga kecantikan dan kesihatan mereka. Bahan asas kecantikan daripada bahan semulajadi lebih selamat, semulajadi dan tiada kesan sampingan. Ia juga tidak perlu diragui kesliannya ataupun hukum hakamnya kerana sudah tentu ia bahan yang halal digunakan tanpa was-was.


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...