Khasiat jintan manis membantu memecahkan lemak
Assalamualaikum Herba herba dan tumbuh-tumbuhan yang Allah SWT ciptakan terlalu banyak khasiat dan penawar segala penyakit dan petua. Bukan sahaja herba2 ini digunakan untuk masakan, malahan untuk perubatan2 tradisional juga diamalkan oleh kita orang2 melayu.
Jintan manis atau fennal seed adalah bahan bahan utama dalam masakan Melayu + India + Indonesia + hampir separuh negara di Asia menggunakannya. Tanpa jintan manis maka kuranglah rasa kesedapan pada lauk lauk yang dimasak. Namun tahukah kita jintan manis mempunyai kehebatan tersendiri selain hebatnya dalam masakan? Jom kita cuba satu petua untuk menurunkan berat badan atau cara2 memecahkan lemak dengan menggunakan JINTAN MANIS.
Khasiat dan kebaikan JINTAN MANIS
Jintan manis sememangnya mengandungi banyak flavonoid anti-oksidan seperti kaempferol dan quercetin. Sebatian ini berfungsi sebagai anti-oksidan yang kuat dengan menghapuskan radikal bebas yang berbahaya dari badan itu melindungi dari kanser + jangkitan + penuaan + penyakit degeneratif neurologi.
Di samping itu, serat pemakanan mengikat kepada garam hempedu (dihasilkan daripada kolesterol) dan mengurangkan penyerapan semula di dalam kolon, sekaligus membantu menurunkan tahap kolesterol LDL serum. Dengan oksidan anti-flavonoid + fiber dari komposisi Jintan Manis dapat membantu melindungi lendir dari kanser kolon.
Jintan manis mempunyai kesihatan yang banyak memberi manfaat kepada sebatian minyak penting seperti anethole + limonene + aldehid anisic + pinena + myrcene + fenchone + chavicol dan cineole. Prinsip prinsip ini sangat aktif dalam herba JINTAN MANIS yang diketahui mempunyai ANTIOKSIDA + SISTEM PENCERNAAN + dapat mengeluarkan udara + ANTI GAS dlm PERUT.
JINTAN MANIS sumber mineral seperti tembaga + besi + kalsium + potassium + mangan + selenium + zink + magnesium. Tembaga diperlukan dalam pengeluaran sel darah merah. Besi diperlukan untuk pembentukan sel darah merah. Zink adalah bersama-faktor dalam banyak enzim yang mengawal pertumbuhan dan pembangunan + generasi sperma + penghadaman + sintesis asid nukleik. Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah.Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor untuk enzim anti-oksida yang kuat + superoxide dismutase.
Banyak vitamin vitamin yang penting seperti vitamin A + E + C + B kompleks seperti thiamin + pyridoxine + riboflavin + niasin terutamanya tertumpu dalam herba JINTAN MANIS.
Seperti jemuju, jintan manis adalah sumber yang kaya dengan serat pemakanan. 100 g biji benih menyediakan 39.8 g serat. Kebanyakan serat ini adalah metabolically serat tidak larut lengai yang membantu sebahagian besar peningkatan makanan dengan menyerap air seluruh sistem penghadaman dan mengurangkan sembelit.
Cara2 membuat jus JINTAN MANIS = memecahkan lemak
Ambil 2 atau 3 sudu besar JINTAN MANIS + rebus dengan 6 gelas air selama 20 minit = Minum setengah gelas setiap pagi dan malam sebelum atau selepas makan.
Nota
Banyak khasiat Jintan Manis yang kita tidak terfikir ingin ambil tahu kecuali dah masak sodap masyuk perut. Kepada pesakit KANSER juga diharap dapat mencubanya. Mudah2an sembuh dengan izin-Nya
Assalamualaikum Herba herba dan tumbuh-tumbuhan yang Allah SWT ciptakan terlalu banyak khasiat dan penawar segala penyakit dan petua. Bukan sahaja herba2 ini digunakan untuk masakan, malahan untuk perubatan2 tradisional juga diamalkan oleh kita orang2 melayu.
Jintan manis atau fennal seed adalah bahan bahan utama dalam masakan Melayu + India + Indonesia + hampir separuh negara di Asia menggunakannya. Tanpa jintan manis maka kuranglah rasa kesedapan pada lauk lauk yang dimasak. Namun tahukah kita jintan manis mempunyai kehebatan tersendiri selain hebatnya dalam masakan? Jom kita cuba satu petua untuk menurunkan berat badan atau cara2 memecahkan lemak dengan menggunakan JINTAN MANIS.
Khasiat dan kebaikan JINTAN MANIS
Jintan manis sememangnya mengandungi banyak flavonoid anti-oksidan seperti kaempferol dan quercetin. Sebatian ini berfungsi sebagai anti-oksidan yang kuat dengan menghapuskan radikal bebas yang berbahaya dari badan itu melindungi dari kanser + jangkitan + penuaan + penyakit degeneratif neurologi.
Di samping itu, serat pemakanan mengikat kepada garam hempedu (dihasilkan daripada kolesterol) dan mengurangkan penyerapan semula di dalam kolon, sekaligus membantu menurunkan tahap kolesterol LDL serum. Dengan oksidan anti-flavonoid + fiber dari komposisi Jintan Manis dapat membantu melindungi lendir dari kanser kolon.
Jintan manis mempunyai kesihatan yang banyak memberi manfaat kepada sebatian minyak penting seperti anethole + limonene + aldehid anisic + pinena + myrcene + fenchone + chavicol dan cineole. Prinsip prinsip ini sangat aktif dalam herba JINTAN MANIS yang diketahui mempunyai ANTIOKSIDA + SISTEM PENCERNAAN + dapat mengeluarkan udara + ANTI GAS dlm PERUT.
JINTAN MANIS sumber mineral seperti tembaga + besi + kalsium + potassium + mangan + selenium + zink + magnesium. Tembaga diperlukan dalam pengeluaran sel darah merah. Besi diperlukan untuk pembentukan sel darah merah. Zink adalah bersama-faktor dalam banyak enzim yang mengawal pertumbuhan dan pembangunan + generasi sperma + penghadaman + sintesis asid nukleik. Potassium merupakan satu komponen penting dalam sel dan cecair badan yang membantu mengawal kadar jantung dan tekanan darah.Mangan digunakan oleh badan sebagai faktor untuk enzim anti-oksida yang kuat + superoxide dismutase.
Banyak vitamin vitamin yang penting seperti vitamin A + E + C + B kompleks seperti thiamin + pyridoxine + riboflavin + niasin terutamanya tertumpu dalam herba JINTAN MANIS.
Seperti jemuju, jintan manis adalah sumber yang kaya dengan serat pemakanan. 100 g biji benih menyediakan 39.8 g serat. Kebanyakan serat ini adalah metabolically serat tidak larut lengai yang membantu sebahagian besar peningkatan makanan dengan menyerap air seluruh sistem penghadaman dan mengurangkan sembelit.
Cara2 membuat jus JINTAN MANIS = memecahkan lemak
Ambil 2 atau 3 sudu besar JINTAN MANIS + rebus dengan 6 gelas air selama 20 minit = Minum setengah gelas setiap pagi dan malam sebelum atau selepas makan.
Untuk permulaan cubalah setiap malam sahaja kerana semasa tidur badan kita sedang rehat dan pada masa itulah khasiat JINTAN MANIS bekerja untuk memecahkan lemak secara perlahan lahan. Namun haruslah lebihkan minum air masak 8 gelas setiap hari sudah mencukupi.
Nota
Banyak khasiat Jintan Manis yang kita tidak terfikir ingin ambil tahu kecuali dah masak sodap masyuk perut. Kepada pesakit KANSER juga diharap dapat mencubanya. Mudah2an sembuh dengan izin-Nya
Comments
Post a Comment