Skip to main content

Buah Manjakani - Khasiat dan Kelebihannya



Petua orang lama tidak dapat tidak untuk kita tolak dan tidak mengamalkannya. Antara petua dan amalan orang dahulu untuk menjaga kesihatan dalaman dan keharmonian rumahtangga ialah mengamalkan makan dan menggunakan herba. Manjakani merupakan salah satu amalan yang amat sinonim dengan amalan penjagaan kecantikkan oleh golongan wanita zaman dahulu.  Sehingga kini amalan memakan dan menggunakan herba seribu guna ini masih lagi dipraktikkan.  Tidak kira sama ada secara tradisional atau moden.  


Kandungan Kimia yang terdapat dalam buah Manjakani secara semulajadi ialah 

- Tannins 
- Gllic Acids 
- Antioxidants 
- Vitamin ~ A dan C 
- Mineral ~ Calcium, Iron 
- Fiber
- Protein 
- Karbohidrat


Panduan Menggunakan Buah Manjakani 

Buah Manjakani Asli 


Buah Manjakani boleh dijadikan sebagai air rebusan.  Air rebusan buah Manjakani merupakan salah satu bentuk pencuci keintiman wanita yang sangat hebat  bukan sahaja membantu mencuci bahagian sulit wanita tetapi juga boleh merawat masalah bau yang kurang enak di bahagian sulit serta membantu merawat keputihan.  Sangat mudah untuk membuat air rebusan dari buah Manjakani  anda hanya perlu mengambil 5-10 biji buah Manjakani dan rebus bersama  2 gelas air dan biarkan hingga mendidih dan apabila air rebusan telah sejuk atau suam boleh disimpan di dalam bekas seperti botol dan digunakan untuk mencuci vagina.  Namun begitu, anda digalakkan untuk menyimpan air rebusan ini hanya untuk 3 hari sahaja.  Selain di simpan di dalam botol anda juga boleh menyimpan air rebusan buah manjakani ini di dalam periuk rebusan terutama yang periuk tanah.  


Air rebusan buah Manjakani ini juga boleh dijadikan sebagai air minuman untuk membantu menjaga kesihatan dan kecantikan dari dalam dan membantu untuk kekal awet muda.  Minum air rebusan setiap pagi akan membantu tubuh lebih cergas bertenaga sepanjang hari.  Di samping itu, anda akan mendapat bonus badan yang lebih langsing hanya amalkan minum ½ cawan air rebusan Manjakani suam setiap pagi.  


Selain itu, buah Manjakani juga boleh dijadikan ulam untuk di makan dengan nasi panas.  Namun begitu rasanya sedikit pahit.  Cara mengamalkannya amat mudah, ambil sebiji buah Manjakani dan masukkan ke dalam nasi yang sedang mendidih apabila nasi telah masak ambil buah tersebut dan potong nipis-nipis ketika buah masih lembut dan makan bersama nasi panas.  Sangat-sangat digalakkan kepada mereka yang masih dalam tempoh berpantang.  




Serbuk Buah Manjakani 



Buah Manjakani juga boleh di olah menjadi serbuk kering dan dimasukkan ke dalam kapsul.  Cara ini lebih mudah untuk diamalkan terutama bagi mereka yang tidak tahan dengan rasa pahit buah Manjakani.  



Tips pengambilan serbuk buah Manjakani 

  • Sapuan  Istimewa 
Serbuk Manjakani ini boleh di bancuh dengan air dan dijadikan masker vagina terutama bagi mereka yang bersalin normal.  Ia akan dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan luka jahitan.  Selain itu, ia juga membantu memantapkan semula vagina agar lebih anjal dan rapat. 
  • Masker Wajah 
Selain itu, serbuk manjakani juga boleh dijadikan masker muka untuk merawat kulit berjerawat dan menegangkan wajah.  Hanya bancuh sedikit serbuk manjakani dengan sedikit air dan sapukan di wajah yang bermasalah.  Anda boleh mengamalkan seminggu sekali sebelum tidur dan cucilah wajah anda keesokan harinya.  Anda pasti teruja dengan hasilnya.  Amalan ini tidak hanya boleh di lakukan oleh ibu-ibu yang telah bersalin malahan juga si dara sunti dan si teruna yang mempunya masalah jerawat.  


Kebaikan dan khasiat Buah Manjakani 

  • Awet Muda - Anti Oksidan yang terdapat dalam buah manjakani dapat membantu melambatkan proses penuaan
  • Mencantikkan kulit  
  • Membantu mencegah jerawat 
  • Pencegahan Diabetes -  Gallic Acid dapat membantu mencegah diabetes dan asma 
  • Pencegahan dari kanser serviks dan payudara 
  • Membantu merawat  keputihan kerana kandungan estrigent dalam buah manjakani membantu menyingkirkan bakteria dan fungus yang boleh menyebabkan bau yang kurang menyenangkan 
  • Tannins di dalam buah Manjakani pula dapat membantu menegangkan oto-otot faraj 
  • Membantu mengurangkan lebihan mukus dan lelehan di vagina 
  • Membantu menstabilkan hormon dan melancarkan peredaran darah 
  • Membantu memberi tenaga 
  • Membantu menjaga kesihatan mata - Memperbaiki tahap penglihatan 
  • Kalsium yang terdapat dalam manjakani juga membantu menguatkan gigi dan tulang 
  • Memelihara kebersihan mulut 
  • Sangat Mujarab untuk merawat luka dalaman dan luaran 
Berminat boleh hubungi Puan Sheena di 0198668615/01125004376 atau boleh isi borang tempahan.



Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...