Skip to main content

10 Cara Menyimpan Rempah Agar Tahan Lebih Lama



Rempah merupakan penambah perasa dalam sesuatu makanan. Ketiadaan atau kekurangan rempah dalam satu masakan boleh menyebabkan rasanya pincang. Bukan itu sahaja, menggunakan rempah yang sudah berkurangan kualiti kerana cara penyimpanan yang salah dan sudah sampai tarikh luput turut memberi kesan kepada rasa masakan. Disini terdapat beberapa cara agar rempah lebih tahan lama disamping memelihara kesegarannya.



1. Simpan Didalam Bekas Kedap Udara

Tidak kiralah jika anda memberi rempah didalam bentuk serbuk atau dalam bentuknya yang asli pastikan anda menyimpannya didalam bekas kedap udara sebaik sahaja ianya sudah dibuka dari pek.

2. Elakkan Membuka Bekas Dengan Lebih Kerap

Bajet berapa kerapkah anda menggunakan rempah terbabit. Jika anda membeli rempah didalam bentuk serbuk dalam kuantiti yang besar, simpan didalam dua bekas iaitu bekas kecil dan bekas besar. Usahakan untuk membuka bekas besar seperti dalam dua minggu sekali.

3. Elakkan Rempah Terkena Cahaya

Walaupun rempah sangat ideal disimpan didalam tempat yang kering, elakkan rempah terkena cahaya dengan terlalu kerap. Kerana ianya boleh menghilangkan bau, mengubah warna dan menghilangkan rasa asli rempah.

4. Jauhkan Rempah Dari Benda Panas

Selain cahaya, elakkan menyimpan rempah bersebelahan peralatan yang panas seperti oven, dapur gas dan microwave.

5. Simpan Didalam Peti Ais

Cara ini amat sesuai jika anda membeli rempah seperti serbuk cili dan paprika. Simpan didalam peti ais dapat membuatkan serbuk cili dan paprika mengekalkan warnanya dan kesegaran rasanya.

6. Simpan Didalam Freezer

Bagi rempah yang sudah diproses dalam bentuk serbuk. Simpankan ke dalam bekas kedap udara kemudian simpankan ke dalam freezer (sejuk beku). Walaupun freezer adalah tempat yang dingin, tetapi ianya kering dan sesuai untuk menyimpan rempah yang sudah dikisar atau dalam bentuk serbuk yang sudah disimpan dalam bekas kedap udara.

7. Simpan Ditempat Gelap

Simpan didalam tempat gelap dan jauh dari cahaya seperti didalam almari dan laci juga boleh. Asalkan ianya kering dan tidak lembap.

8. Kisar Rempah Sendiri

Rempah didalam bentuk sebenar lebih tahan lama dari segi bau dan rasa. Usahakan untuk mengisar rempah sendiri daripada membeli dalam bentuk serbuk jika mahukan rempah kekal tahan lama.

9. Jauhkan Dari Tempat Yang Lembap

Elakkan rempah-rempah terdedah ditempat-tempat yang lembap seperti berdekatan dengan sink dan mesin basuh pinggan.

10. Ambil Rempah Dengan Peralatan Yang Kering

Elakkan mengambil rempah dengan sudu yang basah. Hadirnya lembapan boleh membuatkan rempah menjadi berkulat. Tanda-tanda rempah sudah berkulat adalah berlaku perubahan warna.

Jika anda perasan rempah-rempah tersebut sudah bertukar warna dan tidak beraroma seperti dulu itu bermakna rempah tersebut sudah tidak boleh digunakan. Sebaik-baiknya gunakan rempah serbuk yang sudah dibuka dalam masa 3 bulan walaupun tarikh tamat tempohnya masih lagi lambat. Ini supaya rasa keaslian rempah masih lagi terpelihara



Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191