Skip to main content

TAHUKAH ANDA BUAH ASAM PAYAK

..



Buah ni diberi nama Asam Payak,Kelubi juga dipanggil Asam pelanduk,sebabnya buah ni pelanduk suka makan dan lagi ianya banyak tumbuh subur dihutan berpaya maka itulah sebab namanya Asam paya sinonimnya asam payak.
Nama sainsnya pulak ialah Premenstrual Syndrome oleh kerana nama awalnya asam,maka dengan secara otomatiknya rasa buah ni masam tiada yang manis hanya masam belaka melainkan pahit bila buahnya masih muda.. kerana buah
nya masam,maka ianya sesuai untuk masakan asam pedas.


Di Sarawak buah ni digemari ramai terutamanya anak- anak gadis remaja,kerana buahnya boleh dibuat ulam bergitu saja cecah garam,belacan,cilipadi dan ikan bilis
fuuuh!!melilih air liur aku. Asam payak ini juga dijemur untuk dibuat lingkin asam, iaitu dijemur kering hingga bewarna hitam lepas tu digaul
dengan garam halus,tahan lama hingga bertahun-tahun sesuai untuk masak asam gulai atau dimakan bergitu saja,ianya juga selalu di buat jeruk masam atau manis dan satu lagi buah ini sebenarnya bermusim.


Pokoknya tumbuh merumpun serta berduri tak ubah seperti pokok buah Salak,pokok asam payak atau paya ini tidak ianya tumbuh liar dihutan yang berpaya......Oklah ini je penerangan serba ringkas mengenai asam paya..

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...