Skip to main content

TAHUKAH ANDA BUAH ASAM PAYAK

..



Buah ni diberi nama Asam Payak,Kelubi juga dipanggil Asam pelanduk,sebabnya buah ni pelanduk suka makan dan lagi ianya banyak tumbuh subur dihutan berpaya maka itulah sebab namanya Asam paya sinonimnya asam payak.
Nama sainsnya pulak ialah Premenstrual Syndrome oleh kerana nama awalnya asam,maka dengan secara otomatiknya rasa buah ni masam tiada yang manis hanya masam belaka melainkan pahit bila buahnya masih muda.. kerana buah
nya masam,maka ianya sesuai untuk masakan asam pedas.


Di Sarawak buah ni digemari ramai terutamanya anak- anak gadis remaja,kerana buahnya boleh dibuat ulam bergitu saja cecah garam,belacan,cilipadi dan ikan bilis
fuuuh!!melilih air liur aku. Asam payak ini juga dijemur untuk dibuat lingkin asam, iaitu dijemur kering hingga bewarna hitam lepas tu digaul
dengan garam halus,tahan lama hingga bertahun-tahun sesuai untuk masak asam gulai atau dimakan bergitu saja,ianya juga selalu di buat jeruk masam atau manis dan satu lagi buah ini sebenarnya bermusim.


Pokoknya tumbuh merumpun serta berduri tak ubah seperti pokok buah Salak,pokok asam payak atau paya ini tidak ianya tumbuh liar dihutan yang berpaya......Oklah ini je penerangan serba ringkas mengenai asam paya..

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191