..
Buah ni diberi nama Asam Payak,Kelubi juga dipanggil Asam pelanduk,sebabnya buah ni pelanduk suka makan dan lagi ianya banyak tumbuh subur dihutan berpaya maka itulah sebab namanya Asam paya sinonimnya asam payak.
Nama sainsnya pulak ialah Premenstrual Syndrome oleh kerana nama awalnya asam,maka dengan secara otomatiknya rasa buah ni masam tiada yang manis hanya masam belaka melainkan pahit bila buahnya masih muda.. kerana buah
nya masam,maka ianya sesuai untuk masakan asam pedas.
Di Sarawak buah ni digemari ramai terutamanya anak- anak gadis remaja,kerana buahnya boleh dibuat ulam bergitu saja cecah garam,belacan,cilipadi dan ikan bilis
fuuuh!!melilih air liur aku. Asam payak ini juga dijemur untuk dibuat lingkin asam, iaitu dijemur kering hingga bewarna hitam lepas tu digaul
dengan garam halus,tahan lama hingga bertahun-tahun sesuai untuk masak asam gulai atau dimakan bergitu saja,ianya juga selalu di buat jeruk masam atau manis dan satu lagi buah ini sebenarnya bermusim.
Pokoknya tumbuh merumpun serta berduri tak ubah seperti pokok buah Salak,pokok asam payak atau paya ini tidak ianya tumbuh liar dihutan yang berpaya......Oklah ini je penerangan serba ringkas mengenai asam paya..
Buah ni diberi nama Asam Payak,Kelubi juga dipanggil Asam pelanduk,sebabnya buah ni pelanduk suka makan dan lagi ianya banyak tumbuh subur dihutan berpaya maka itulah sebab namanya Asam paya sinonimnya asam payak.
Nama sainsnya pulak ialah Premenstrual Syndrome oleh kerana nama awalnya asam,maka dengan secara otomatiknya rasa buah ni masam tiada yang manis hanya masam belaka melainkan pahit bila buahnya masih muda.. kerana buah
nya masam,maka ianya sesuai untuk masakan asam pedas.
Di Sarawak buah ni digemari ramai terutamanya anak- anak gadis remaja,kerana buahnya boleh dibuat ulam bergitu saja cecah garam,belacan,cilipadi dan ikan bilis
fuuuh!!melilih air liur aku. Asam payak ini juga dijemur untuk dibuat lingkin asam, iaitu dijemur kering hingga bewarna hitam lepas tu digaul
dengan garam halus,tahan lama hingga bertahun-tahun sesuai untuk masak asam gulai atau dimakan bergitu saja,ianya juga selalu di buat jeruk masam atau manis dan satu lagi buah ini sebenarnya bermusim.
Pokoknya tumbuh merumpun serta berduri tak ubah seperti pokok buah Salak,pokok asam payak atau paya ini tidak ianya tumbuh liar dihutan yang berpaya......Oklah ini je penerangan serba ringkas mengenai asam paya..
Comments
Post a Comment