Buah dabai adalah antara buah yang boleh didapati secara bermusim di Sarawak. Buah Dabai ni sangat popular di Sarawak terutamanya di Sibu. Saya sendiri sangat minat makan buah dabai yang mempunyai rasa yang berlemak dan unik.
Antara khasiat buah dabai adalah dabai mengandungi kandungan antioksida yang sangat tinggi. Seperti yang kita sedia maklum agen antioksida ini berperanan dalam melambatkan proses penuaan.Buah dabai ni mempunyai tekstur lembut serta lemak berkrim dan rasanya masam sikit
Selain kandungan antioksida yang tinggi, buah dabai juga mengandungi kandungan mineral dan potassium yang tinggi. Ia berperanan penting untuk kesihatan tubuh badan kita.
Boleh juga di buat nasi goreng dabai yang menjadi hidangan popular bagi penduduk di sebelah sini. Buah dabai boleh di di perolehi di sekitar Sibu, Kapit, Miri dan Sarikei.
Antara khasiat buah dabai adalah dabai mengandungi kandungan antioksida yang sangat tinggi. Seperti yang kita sedia maklum agen antioksida ini berperanan dalam melambatkan proses penuaan.Buah dabai ni mempunyai tekstur lembut serta lemak berkrim dan rasanya masam sikit
Selain kandungan antioksida yang tinggi, buah dabai juga mengandungi kandungan mineral dan potassium yang tinggi. Ia berperanan penting untuk kesihatan tubuh badan kita.
Comments
Post a Comment