Skip to main content

Bubur Pedas Sarawak



Assalamualaikum dan salam sejahtera


Bubur Pedas adalah masakan yang paling popular di Sarawak terutama di Bulan Ramadhan.




Resepi BuBur Pedas Sarawak Bahan-Bahan: 

1/. 1 bungkus rempah bubur pedas( agak sukar didapati di Semenanjung & Sabah)direndam terlebih dahulu dlm tempoh 15 minit 

2/. 1 biji keledek (saiz sederhana) 

3/. 250 gram isi ayam (boleh digantikan daging atau udang)
4/. 3 batang kacang panjang 

5/. segenggam udang kering2 

6/. 3-4 batang jagung muda /rebung rebus 

7/. sedikit daun sinkel 8/. ubi kentang 

9/. 2 batang tahu kering 

10/. Sedikit cendawan cina ( hitam )dan cendawan butang 

11/. 2 helai daun kunyit 

12/. 3 ulas bawang putih 

13/. 3 ulas bawang merah 

14/. 2-3 biji cili merah 

15/. 1 cm belacan 

16/. Santan 

* Untuk jenis sayur-sayuran rakan2 boleh mengubah suai mengikut citarasa masing-masing. 

Cara-cara memasak:- 

Tumis bawang merah,bawang putih,udang kering dan cili yang telah ditumbuk halus. Setelah naik bau,rempah bubur pedas dan air,masak hingga mendidih. Masukkan isi ayam@ udang dan kesemua sayur-sayuran . Masukkan santan, akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.Masak sehingga agak pekat sedikit barulah dihidangkan. Sayur Bunga kering, Cendawan Butang Fresh, diiris mengikut citarasa masing-masing. Cendawan Hitam rebung, daung kunyit dan daun sinkel. kentang, tauhu kering dan Bumbu.

Dah siap pun



Berminat nak membeli bumbu bubur pedas boleh hubungi saya di 01125004376

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191