Skip to main content

Rempah Ratus


Rempah Ratus



Walaupun rempah dan herba telah digunakan sejak zaman purba, mereka memainkan peranan baru dan penting dalam penyediaan makanan moden. Mereka bukan sahaja menambah perisa unik untuk makanan kita, tetapi menyumbang warna dan pelbagai juga. Rempah tertentu dan herba digunakan secara bersendirian, atau dalam campuran, boleh menggantikan atau mengurangkan garam dan gula dalam makanan






Ada berbagai jenis rempah seperti serbuk kunyit , buah pelaga , jintan hitam dan ketumbar.






Herba dan rempah menambah sangat sedikit nilai pemakanan kepada makanan - mereka hanya digunakan untuk perisa atau pewarna makanan. Secara umum, mereka adalah rendah kalori, natrium, lemak dan tiada kolesterol, walaupun ada antara benih yang kaya dengan minyak, seperti popi dan bijan, mengandungi jumlah yang sederhana kalori. Selain itu, beberapa perisa, seperti saderi atau daun pasli serpih, mengandungi natrium cukup untuk dikira. Walaubagaimanapun, bahan-bahan ini digunakan dalam kuantiti yang kecil.





Pastikan herba dan rempah di tempat yang sejuk, kering dan di dalam bekas kedap udara. Kedai herba dalam beg plastik, balang kaca atau bekas keluli tahan karat dan bukannya dalam kadbod kering. Jauh daripada cahaya matahari langsung, yang pudar warna herba dan mengurangkan kekuatan.

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191