Rempah Ratus
Walaupun rempah dan herba telah digunakan sejak zaman purba, mereka memainkan peranan baru dan penting dalam penyediaan makanan moden. Mereka bukan sahaja menambah perisa unik untuk makanan kita, tetapi menyumbang warna dan pelbagai juga. Rempah tertentu dan herba digunakan secara bersendirian, atau dalam campuran, boleh menggantikan atau mengurangkan garam dan gula dalam makanan
Ada berbagai jenis rempah seperti serbuk kunyit , buah pelaga , jintan hitam dan ketumbar.
Herba dan rempah menambah sangat sedikit nilai pemakanan kepada makanan - mereka hanya digunakan untuk perisa atau pewarna makanan. Secara umum, mereka adalah rendah kalori, natrium, lemak dan tiada kolesterol, walaupun ada antara benih yang kaya dengan minyak, seperti popi dan bijan, mengandungi jumlah yang sederhana kalori. Selain itu, beberapa perisa, seperti saderi atau daun pasli serpih, mengandungi natrium cukup untuk dikira. Walaubagaimanapun, bahan-bahan ini digunakan dalam kuantiti yang kecil.
Pastikan herba dan rempah di tempat yang sejuk, kering dan di dalam bekas kedap udara. Kedai herba dalam beg plastik, balang kaca atau bekas keluli tahan karat dan bukannya dalam kadbod kering. Jauh daripada cahaya matahari langsung, yang pudar warna herba dan mengurangkan kekuatan.
Comments
Post a Comment