Skip to main content

CARA CARA AGAR REMPAH TAHAN LAMA




Rempah merupakan penambah perasa dalam sesuatu makanan. Ketiadaan atau kekurangan rempah dalam satu masakan boleh menyebabkan rasanya pincang. Bukan itu sahaja, menggunakan rempah yang sudah berkurangan kualiti kerana cara penyimpanan yang salah dan sudah sampai tarikh luput turut memberi kesan kepada rasa masakan. Disini terdapat beberapa cara agar rempah lebih tahan lama disamping memelihara kesegarannya.



1. Simpan Didalam Bekas Kedap Udara

Tidak kiralah jika anda memberi rempah didalam bentuk serbuk atau dalam bentuknya yang asli pastikan anda menyimpannya didalam bekas kedap udara sebaik sahaja ianya sudah dibuka dari pek.

2. Elakkan Membuka Bekas Dengan Lebih Kerap

Bajet berapa kerapkah anda menggunakan rempah terbabit. Jika anda membeli rempah didalam bentuk serbuk dalam kuantiti yang besar, simpan didalam dua bekas iaitu bekas kecil dan bekas besar. Usahakan untuk membuka bekas besar seperti dalam dua minggu sekali.

3. Elakkan Rempah Terkena Cahaya

Walaupun rempah sangat ideal disimpan didalam tempat yang kering, elakkan rempah terkena cahaya dengan terlalu kerap. Kerana ianya boleh menghilangkan bau, mengubah warna dan menghilangkan rasa asli rempah.

4. Jauhkan Rempah Dari Benda Panas

Selain cahaya, elakkan menyimpan rempah bersebelahan peralatan yang panas seperti oven, dapur gas dan microwave.

5. Simpan Didalam Peti Ais

Cara ini amat sesuai jika anda membeli rempah seperti serbuk cili dan paprika. Simpan didalam peti ais dapat membuatkan serbuk cili dan paprika mengekalkan warnanya dan kesegaran rasanya.

6. Simpan Didalam Freezer

Bagi rempah yang sudah diproses dalam bentuk serbuk. Simpankan ke dalam bekas kedap udara kemudian simpankan ke dalam freezer (sejuk beku). Walaupun freezer adalah tempat yang dingin, tetapi ianya kering dan sesuai untuk menyimpan rempah yang sudah dikisar atau dalam bentuk serbuk yang sudah disimpan dalam bekas kedap udara.

7. Simpan Ditempat Gelap

Simpan didalam tempat gelap dan jauh dari cahaya seperti didalam almari dan laci juga boleh. Asalkan ianya kering dan tidak lembap.

8. Kisar Rempah Sendiri

Rempah didalam bentuk sebenar lebih tahan lama dari segi bau dan rasa. Usahakan untuk mengisar rempah sendiri daripada membeli dalam bentuk serbuk jika mahukan rempah kekal tahan lama.

9. Jauhkan Dari Tempat Yang Lembap

Elakkan rempah-rempah terdedah ditempat-tempat yang lembap seperti berdekatan dengan sink dan mesin basuh pinggan.

10. Ambil Rempah Dengan Peralatan Yang Kering

Elakkan mengambil rempah dengan sudu yang basah. Hadirnya lembapan boleh membuatkan rempah menjadi berkulat. Tanda-tanda rempah sudah berkulat adalah berlaku perubahan warna.

Jika anda perasan rempah-rempah tersebut sudah bertukar warna dan tidak beraroma seperti dulu itu bermakna rempah tersebut sudah tidak boleh digunakan. Sebaik-baiknya gunakan rempah serbuk yang sudah dibuka dalam masa 3 bulan walaupun tarikh tamat tempohnya masih lagi lambat. Ini supaya rasa keaslian rempah masih lagi terpelihara

Comments

Popular posts from this blog

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffron . Terdapat b

Mengenal Perbedaan Kayu Manis Ceylon dengan Jenis Kayu Manis yang Lain

Apakah anda sedang mencari tahu tentang salah satu rempah yang saat ini punya khasiat ajaib untuk kesehatan dan kecantikan? Jika jawabannya iya, maka kayu manis Ceylon adalah rempah yang anda cari. Jenis rempah beraroma khas nan harum ini tidak hanya enak saat dijadikan bahan masakan, sudah berabad-abad kayu ini membuktikan manfaatnya sebagai obat herbal yang mujarab untuk mengusir berbagi macam penyakit. Mungkin anda sudah mengetahui sedikit banyak mengenai manfaat apa saja yang ditawarkan kayu yang tumbuh di Asia ini. Masalahnya, tahukah anda bahwa kayu manis memiliki berbagai jenis. Masing-masing tentu memiliki khasiat berbeda. Ini berarti anda harus jeli dalam membeli kayu manis. Tidak boleh sembarang mengatakan “saya ingin membeli kayu manis.” Ada kemungkinan kayu manis ceylon yang anda maksudkan berbeda dengan yang diberikan oleh penjual. Untuk meminimalisir hal tersebut terjadi, akan sangat baik jika anda mengenal betul ciri-ciri kayu manis ceylon. Pengenalan yang dalam

Tahi Angin

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Pada malam ini saya akan menyentuh mengenai topik herba tahi angin. Mesti anda semua pelik kan? Macam mana lah rupanya tahi angin ni? Kalau kebiasaannya kita selalu mendengar tentang tahi bintang...hehehe jangan salah faham ye sahabat sahabat di luar sana, Dia bukan spesis yang sama. Tumbuhan ini bukan akar, adalah nama tumbuhan yang bentuknya menyerupai akar. Bentuk yang unik menjadikan tumbuhan ini menjadi impian bagi pencinta taman dalam menghias rumah mereka. Ternyata bukan sahaja baik untuk digunakan sebagai tumbuhan hidup, ia juga boleh menjadi bahan herba semulajadi yang dapat mencegah dan mengatasi penyakit-penyakit di dalam tubuh anda. Maka apakah sebatian yang terkandung dalam akar ini? Akar angin mengandungi vitamin C, lycin, asid barbatin, asid usnetin, hidrat arang, asid barbotolat, asid unseat, dan banyak lagi. Setiap sebatian ini mempunyai sifat sendiri untuk badan anda. Sekiranya anda menggunakan akar ini sebagai ubat, tubuh anda