Skip to main content

Zaman dulu memang tidak ada peti sejuk dan bagaimanakah cara mereka menjaga makanan?

Assalamualaikum buat semua sahabat sahabat saya tak kira dimana anda berada. Semoga anda semua sentiasa dimurahkan rezeki diberikan kesihatan yang baik..aamiin,







Orang dulu menyimpan rempah dengan mengawet, atau mengeringkan makanan supaya lebih tahan lama.


Rempah-rempah menyebabkan makanana terasa lebih sedap. Fikirkan daging panggang, walaupun daging itu di lumur dengan garam tetapi rasanya tetap berbeza sekiranya tidak di campur dengan herba dan rempah-rempah. Ada perbezaan kan!


Herba biasanya digunakan untuk menambahkan rasa pada makanan. Rempah menpunyai antioksidan untuk membantu memelihara makanan.


Apakah kepentingan rempah-rempah dalam makanan kita?



Sukar untuk membayangkan memasak tanpa rempah. Rempah-rempah mempunyai unsur-unsur perisa semulajadi paling kerap digunakan dalam bentuk kering tetapi kadang-kadang segar. Rempah adalah biji kering, buah, akar, kulit atau bahan vegetatif yang digunakan dalam kuantiti pemakanan yang tidak penting sebagai bahan tambahan makanan untuk tujuan perasa. Memasak dengan rempah-rempah menjadikan masakan makanan menjadi lebih sedap. 


Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai rempah inana boleh whatsapp saya di whatsapp atau boleh berkunjung ke facebook page saya di Rempah Inana

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191