Skip to main content

Zaman dulu memang tidak ada peti sejuk dan bagaimanakah cara mereka menjaga makanan?

Assalamualaikum buat semua sahabat sahabat saya tak kira dimana anda berada. Semoga anda semua sentiasa dimurahkan rezeki diberikan kesihatan yang baik..aamiin,







Orang dulu menyimpan rempah dengan mengawet, atau mengeringkan makanan supaya lebih tahan lama.


Rempah-rempah menyebabkan makanana terasa lebih sedap. Fikirkan daging panggang, walaupun daging itu di lumur dengan garam tetapi rasanya tetap berbeza sekiranya tidak di campur dengan herba dan rempah-rempah. Ada perbezaan kan!


Herba biasanya digunakan untuk menambahkan rasa pada makanan. Rempah menpunyai antioksidan untuk membantu memelihara makanan.


Apakah kepentingan rempah-rempah dalam makanan kita?



Sukar untuk membayangkan memasak tanpa rempah. Rempah-rempah mempunyai unsur-unsur perisa semulajadi paling kerap digunakan dalam bentuk kering tetapi kadang-kadang segar. Rempah adalah biji kering, buah, akar, kulit atau bahan vegetatif yang digunakan dalam kuantiti pemakanan yang tidak penting sebagai bahan tambahan makanan untuk tujuan perasa. Memasak dengan rempah-rempah menjadikan masakan makanan menjadi lebih sedap. 


Berminat nak tahu lebih lanjut mengenai rempah inana boleh whatsapp saya di whatsapp atau boleh berkunjung ke facebook page saya di Rempah Inana

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...