Skip to main content

BETUL KE REMPAH RATUS NI BOLEH MENGHILANGKAN JERAWAT????

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua:)

Apa khabar anda semua pada hari ini. salam maal hijrah, perbaharui azam jangan toleh ke belakang tetapi pandang ke depan. sejarah lama dijadikan tauladan dan cari jalan penyelesaian semoga kita semua menjadi lebih baik dari semalam..aamiin ya allah ya mujib.

Topik saya pada hari ini betulke yang rempah ni boleh menghilangkan jerawat?

Banyak tumbuh-tumbuhan dan rempah-ratus yang diketahui mengandungi bahan yang baik untuk mencantikkan kulit. Ia bukan sahaja digunakan dalam masakan, tetapi khasiatnya yang tinggi membuat segelintir pengguna lebih gemar menjaga kesihatan dan kecantikan diri menggunakan bahan semulajadi yang mudah dan murah berbanding produk yang mengandungi banyak bahan kimia berbahaya. Ada juga sesetengah produk kecantikkan yang menggunakan ekstrak semulajadi ini kerana mempercayai dan memperakui kehebatan khasiat yang terkandung dalamnya.

MANJAKANI
Sumber Foto: Google Image
Manjakani diketahui berfungsi mengetatkan rahim dan otot vagina. Manjakani juga boleh menyelesaikan masalah jerawat yang melanda. Caranya rebus beberapa biji manjakani sehingga lembut. Kemudian picit manjakani sehingga mengeluarkan lendir ataupun getah, lumurkan getah itu di seluruh muka dan anggota badan. Biarkan kering kemudian bilas dengan air bersih.

HALIA
Sumber Foto: ru.kisspng
Halia juga boleh nyahkan jerawat yang tumbuh kerana kandungannya mampu mengembalikan daya hidup kulit tanpa menyebabkan iritasi atau keradangan. Oleskan hirisan halia segar yang disagat nipis pada kulit yang sudah dibersihkan. Terutama di bahagian paling berminyak seperti dahi, pipi dan dagu. Biarkan selama 30 minit dan kemudian bilas dengan air.

BUNGA CENGKIH
Sumber Foto: Google Image
Cengkih mengandung polifenol yang berfungsi sebagai antioksidan dan bersifat antikuman. Cengkih boleh menjadi pencuci yang efektif untuk membersihkan kulit daripada sisa solekan dan mengapuskan bakteria penyebab jerawat. Caranya kisar kering bunga cengkih, tambah sedikit air suam kemudian jadikan seperti masker. Biar masker tersebut kering kemudian bilas seperti biasa.

BUAH MENGKUDU
Sumber Foto: Google Image
Buah mengkudu lazimnya digunakan untuk mencantikkan kulit. Ia boleh dijadikan sebagai masker muka untuk mendapatkan kulit anjal dan bebas jerawat. Caranya, kisar kasar buah mengkudu kemudian tepek sahaja di wajah anda.

KUNYIT
Sumber Foto: Google Image
Jika anda mahu menyingkirkan jerawat, campurkan kunyit yang ditumbuk halus bersama air suam, kacau sehingga sebati dan lulur pada kulit wajah. Selain dapat menyingkirkan sel kulit mati dan jerawat, penggunaan kunyit di seluruh wajah dapat menjadikan kulit anda lebih anjal serta gebu.

BUAH PALA
Sumber Foto: vigon.com
Buah pala mengandungi bahan antikeradangan yang dapat mencegah terjadinya radang pada kulit dan memudarkan bekas jerawat. Caranya kisar kering buah pala, kemudian campurkan serbuk pala dengan madu dan oleskan pada bekas jerawat. Jika dilakukan secara rutin, bekas jerawat akan pudar.

LADA
Sumber Foto: Google Image
Sifat lada hitam yang panas berfungsi sebagai anti bakteria menjadikan ia sesuai sebagai bahan lulur mengelak jerawat timbul. Caranya, campurkan satu sudu lada yang sudah ditumbuk dengan satu sudu teh yogurt lalu oleskan pada permukaan kulit yang sering menjadi lokasi jerawat tumbuh.

KULIT KAYU MANIS
Sumber Foto: steemit.com
Sejak berzaman, kulit kayu manis digunakan secara tradisional untuk kecantikan wajah terutama bagi mengatasi masalah jerawat. Untuk merawat jerawat, kisar halus kulit kayu. Kemudian campur dengan sedikit air dan oleskan pada bahagian jerawat. Dalam beberapa hari anda dapat melihat jerawat akan mula kering.

DAUN TEH
Sumber Foto: Google Image
Selain dijadikan minuman, daun teh juga boleh diaplikasikan pada kulit wajah untuk menghaluskan kulit dan memudarkan jerawat. Untuk memudahkan anda, guna sahaja daun teh sedia ada dijual di pasaran. Rendam daun teh sehingga menjadi sedikit kembang, kemudian tepek di seluruh wajah seperti perbuatan memakai mask. Namun begitu, jika semua bahan ini tidak serasi dengan kulit wajah anda, berhenti menggamalkannya.


 Sumber: beautynesia theaidasue

Untuk mengetahui banyak lagi rempah ratus anda juga boleh berkunjung ke facebook saya Rempah Inana

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...