Skip to main content

8 TIPS MENYIMPAN HERBA DAN REMPAH RATUS


herba dan rempah-rempah mempunyai kandungan yang sangat baik untuk kesihatan dan masakan.
Ia bukan sahaja membantu anda mengurang rasa tanpa menambah banyak garam dan lemak. Tetapi kenapa setiap kali anda membeli herba atau rempah ratus yang segar berubah menjadi coklat di dalam peti sejuk anda?.



1. Merancang makanan anda untuk minggu ini.
Musuh terbesar anda dengan herba serta rempah ratus yang segar adalah apabila rempah atau herba berubah menjadi warna coklat. Contoh daun sup kalau tidak disimpan dengan baik ya mudah menjadi layu....betul kan..

2. Simpan herba serta rempah ratus yang segar dengan baik.
 Untuk membantu mereka bertahan lebih lama, bungkus batang dalam tuala kertas lembap. Simpan di dalam beg plastik di dalam peti sejuk anda.

3. Hanya ambil yamg diperlukan sahaja,
Selepas menggunakan rempah atau herba simpan serta bungkus balik dan simpan balik ke dalam peti sejuk

4. Membekukan herba segar.
Takut herba atau rempah ratus segar rosak!! Cuba bekukan dan di jadikan ais kiub. Setelah membeku, keluarkan kiub dan letakkannya dalam kontena Dengan cara ini, anda boleh mengeluarkan hanya apa yang anda perlukan pada masa yang lain anda masak.

5. Keringkan herba atau rempah ratus
Herba kering biasanya lebih murah daripada segar - dan mereka bertahan lebih lam.

6. Simpan herba kering dengan baik.
Ia perlu disimpan dengan baik serta  jauhi dari haba - jadi jangan letaknya di atas dapur. Juga mengelakkan kelembapan dan cahaya matahari langsung. Disimpan dengan betul, herba kering harus bertahan sekitar 1 tahun.
Untuk mengetahu pelbagai rempah, serbuk dan pes boleh berkunjung ke page saya di facebook klik link ini Rempah Inana atau ingin mengetahui tentang rempah Klik link ini BOTCHAT atau boleh terus whatsapp saya di SINI


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191