Skip to main content

8 TIPS MENYIMPAN HERBA DAN REMPAH RATUS


herba dan rempah-rempah mempunyai kandungan yang sangat baik untuk kesihatan dan masakan.
Ia bukan sahaja membantu anda mengurang rasa tanpa menambah banyak garam dan lemak. Tetapi kenapa setiap kali anda membeli herba atau rempah ratus yang segar berubah menjadi coklat di dalam peti sejuk anda?.



1. Merancang makanan anda untuk minggu ini.
Musuh terbesar anda dengan herba serta rempah ratus yang segar adalah apabila rempah atau herba berubah menjadi warna coklat. Contoh daun sup kalau tidak disimpan dengan baik ya mudah menjadi layu....betul kan..

2. Simpan herba serta rempah ratus yang segar dengan baik.
 Untuk membantu mereka bertahan lebih lama, bungkus batang dalam tuala kertas lembap. Simpan di dalam beg plastik di dalam peti sejuk anda.

3. Hanya ambil yamg diperlukan sahaja,
Selepas menggunakan rempah atau herba simpan serta bungkus balik dan simpan balik ke dalam peti sejuk

4. Membekukan herba segar.
Takut herba atau rempah ratus segar rosak!! Cuba bekukan dan di jadikan ais kiub. Setelah membeku, keluarkan kiub dan letakkannya dalam kontena Dengan cara ini, anda boleh mengeluarkan hanya apa yang anda perlukan pada masa yang lain anda masak.

5. Keringkan herba atau rempah ratus
Herba kering biasanya lebih murah daripada segar - dan mereka bertahan lebih lam.

6. Simpan herba kering dengan baik.
Ia perlu disimpan dengan baik serta  jauhi dari haba - jadi jangan letaknya di atas dapur. Juga mengelakkan kelembapan dan cahaya matahari langsung. Disimpan dengan betul, herba kering harus bertahan sekitar 1 tahun.
Untuk mengetahu pelbagai rempah, serbuk dan pes boleh berkunjung ke page saya di facebook klik link ini Rempah Inana atau ingin mengetahui tentang rempah Klik link ini BOTCHAT atau boleh terus whatsapp saya di SINI


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...