herba dan rempah-rempah mempunyai kandungan yang sangat baik untuk
kesihatan dan masakan.
Ia bukan sahaja membantu anda mengurang rasa tanpa menambah banyak garam
dan lemak. Tetapi kenapa setiap kali anda membeli herba atau rempah ratus yang segar
berubah menjadi coklat di dalam peti sejuk anda?.
1. Merancang makanan anda untuk minggu ini.
Musuh terbesar anda dengan herba serta rempah ratus yang segar adalah
apabila rempah atau herba berubah menjadi warna coklat. Contoh daun sup kalau
tidak disimpan dengan baik ya mudah menjadi layu....betul kan..
2. Simpan herba serta rempah ratus yang segar dengan baik.
3. Hanya ambil yamg diperlukan sahaja,
Selepas menggunakan rempah atau herba simpan serta bungkus balik dan simpan
balik ke dalam peti sejuk
4. Membekukan herba segar.
Takut herba atau rempah ratus segar rosak!! Cuba bekukan dan di jadikan ais
kiub. Setelah membeku, keluarkan kiub dan letakkannya dalam kontena Dengan cara
ini, anda boleh mengeluarkan hanya apa yang anda perlukan pada masa yang lain
anda masak.
5. Keringkan herba atau rempah ratus
Herba kering biasanya lebih murah daripada segar - dan mereka bertahan
lebih lam.
6. Simpan herba kering dengan baik.
Ia perlu disimpan dengan baik serta
jauhi dari haba - jadi jangan letaknya di atas dapur. Juga mengelakkan
kelembapan dan cahaya matahari langsung. Disimpan dengan betul, herba kering
harus bertahan sekitar 1 tahun.
Untuk mengetahu pelbagai rempah, serbuk dan pes boleh berkunjung ke page saya di facebook klik link ini Rempah Inana atau ingin mengetahui tentang rempah Klik link ini BOTCHAT atau boleh terus whatsapp saya di SINI
Comments
Post a Comment