Skip to main content

8 TIPS MENYIMPAN HERBA DAN REMPAH RATUS


herba dan rempah-rempah mempunyai kandungan yang sangat baik untuk kesihatan dan masakan.
Ia bukan sahaja membantu anda mengurang rasa tanpa menambah banyak garam dan lemak. Tetapi kenapa setiap kali anda membeli herba atau rempah ratus yang segar berubah menjadi coklat di dalam peti sejuk anda?.



1. Merancang makanan anda untuk minggu ini.
Musuh terbesar anda dengan herba serta rempah ratus yang segar adalah apabila rempah atau herba berubah menjadi warna coklat. Contoh daun sup kalau tidak disimpan dengan baik ya mudah menjadi layu....betul kan..

2. Simpan herba serta rempah ratus yang segar dengan baik.
 Untuk membantu mereka bertahan lebih lama, bungkus batang dalam tuala kertas lembap. Simpan di dalam beg plastik di dalam peti sejuk anda.

3. Hanya ambil yamg diperlukan sahaja,
Selepas menggunakan rempah atau herba simpan serta bungkus balik dan simpan balik ke dalam peti sejuk

4. Membekukan herba segar.
Takut herba atau rempah ratus segar rosak!! Cuba bekukan dan di jadikan ais kiub. Setelah membeku, keluarkan kiub dan letakkannya dalam kontena Dengan cara ini, anda boleh mengeluarkan hanya apa yang anda perlukan pada masa yang lain anda masak.

5. Keringkan herba atau rempah ratus
Herba kering biasanya lebih murah daripada segar - dan mereka bertahan lebih lam.

6. Simpan herba kering dengan baik.
Ia perlu disimpan dengan baik serta  jauhi dari haba - jadi jangan letaknya di atas dapur. Juga mengelakkan kelembapan dan cahaya matahari langsung. Disimpan dengan betul, herba kering harus bertahan sekitar 1 tahun.
Untuk mengetahu pelbagai rempah, serbuk dan pes boleh berkunjung ke page saya di facebook klik link ini Rempah Inana atau ingin mengetahui tentang rempah Klik link ini BOTCHAT atau boleh terus whatsapp saya di SINI


Comments

Popular posts from this blog

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffron . Terdapat b

Mengenal Perbedaan Kayu Manis Ceylon dengan Jenis Kayu Manis yang Lain

Apakah anda sedang mencari tahu tentang salah satu rempah yang saat ini punya khasiat ajaib untuk kesehatan dan kecantikan? Jika jawabannya iya, maka kayu manis Ceylon adalah rempah yang anda cari. Jenis rempah beraroma khas nan harum ini tidak hanya enak saat dijadikan bahan masakan, sudah berabad-abad kayu ini membuktikan manfaatnya sebagai obat herbal yang mujarab untuk mengusir berbagi macam penyakit. Mungkin anda sudah mengetahui sedikit banyak mengenai manfaat apa saja yang ditawarkan kayu yang tumbuh di Asia ini. Masalahnya, tahukah anda bahwa kayu manis memiliki berbagai jenis. Masing-masing tentu memiliki khasiat berbeda. Ini berarti anda harus jeli dalam membeli kayu manis. Tidak boleh sembarang mengatakan “saya ingin membeli kayu manis.” Ada kemungkinan kayu manis ceylon yang anda maksudkan berbeda dengan yang diberikan oleh penjual. Untuk meminimalisir hal tersebut terjadi, akan sangat baik jika anda mengenal betul ciri-ciri kayu manis ceylon. Pengenalan yang dalam

Tahi Angin

Assalamualaikum dan selamat malam semua. Pada malam ini saya akan menyentuh mengenai topik herba tahi angin. Mesti anda semua pelik kan? Macam mana lah rupanya tahi angin ni? Kalau kebiasaannya kita selalu mendengar tentang tahi bintang...hehehe jangan salah faham ye sahabat sahabat di luar sana, Dia bukan spesis yang sama. Tumbuhan ini bukan akar, adalah nama tumbuhan yang bentuknya menyerupai akar. Bentuk yang unik menjadikan tumbuhan ini menjadi impian bagi pencinta taman dalam menghias rumah mereka. Ternyata bukan sahaja baik untuk digunakan sebagai tumbuhan hidup, ia juga boleh menjadi bahan herba semulajadi yang dapat mencegah dan mengatasi penyakit-penyakit di dalam tubuh anda. Maka apakah sebatian yang terkandung dalam akar ini? Akar angin mengandungi vitamin C, lycin, asid barbatin, asid usnetin, hidrat arang, asid barbotolat, asid unseat, dan banyak lagi. Setiap sebatian ini mempunyai sifat sendiri untuk badan anda. Sekiranya anda menggunakan akar ini sebagai ubat, tubuh anda