Skip to main content

Tips Agar Rempah Tahan Lama








Rempah memang mempunyai expired date, tp dengan cara penyimpanan yang betul, ianya boleh memendekkan / memanjangkan lagi jangkahayat rempah ratus kita…




Assalamualaikum semua!

Pernah tak kita berhadapan dgn situasi rempah ratus yg kita barubeli berbubuk / rosak dan dah tak boleh nk digunakan lagi?

Dahulu, saya selalu menghadapi situasi mcm ni. Kadang-kadang bila check expired date kat peket, tarikhnya nuuuunnn lambat lagi… nape ek jadi mcm ni?…

Sebenarnya ada macam2 faktor yg menyebabkan rempah ni tak tahan lama / cepat rosak. Faktor paling utama, ialah cara penyimpanannya.

Secara umumnya, rempah ratus yang telah dikeringkan mempunyai jangkahayat yang lama; iaitu antara 1 – 1 setengah tahun (kalau simpan ditempat biasa), atau antara 3 – 5 tahun (kalau simpan kat dlm peti ais). Tarikh luput yang ada pada peket2 rempah adalah untuk panduan kita.

Biasa terjadi pada saya, bila beli rempah kari, then terus masuk peti ais… lepas tu lupa.. heheee…. beberapa bln kemudian time nak masak & menggodek2 peti ais tu cari bahan2 yg boleh guna, barulah terjumpa rempah yg dibeli berbulan2 dahulu… :) Tapi, tengok expired date, alamak!!! dh expired. bila buka peket, hmm….. elok lagi…. nak buang ke nak guna? nak buang ke nak guna??? hmmmm….????

OK, kali ni sy nak kongsi serba sedikit tips cara penyimpanan rempah ratus yang betul supaya tahan lama:-
Simpan rempah di tempat yang dingin dan kering. (Kelembapan, cahaya matahari dan panas membuat rempah ratus lebih cepat kehilangan aroma.)
Elakkan menyimpan rempah pada tempat yang terdedah secara terus kepada cahaya matahari.
Untuk menjaga rempah yang dibeli dalam jumlah banyak agar segar lebih lama, masukkan dalam bekas berpenutup dan simpan di dalam peti ais.
Cahaya, udara, panas, dan kelembapan adalah musuh utama rempah-rempah, maka rempah-rempah harus selalu berada di tempat yang kering dan gelap (err,bukan lembap yer…)
Memanggang rempah adalah 1 lg cara untuk menghilangkan kadar minyak di dalamnya. Hasilnya, rempah-rempah akan lebih tahan lama. Erm, nak panggang macammana?… sangai sahaja rempah2 tersebut atas kuali kering. selain tahan labih lama, rempah-rempah yang disangai/panggang akan lebih sedap rasanya & wangi aromanya.
Kalau peket rempah tu dah dibuka, maka baki rempah tersebut “WAJIB” disimpan didlm bekas yg bersih & diletakkan didalam peti ais. kalau simpan kat luar, mmg x tahan & akan cepat hilang aroma.


Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

KELAS ONLINE (PJJ) SERBUK REMPAH, PES DAN KETAHANAN PES

  Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Semoga ALLAH memberikan kita kesihatan yang baik, dan semoga penyakit CONVIC 19 ni cepat lenyap di muka bumi ini dan kita semua dapat menjalani kehidupan kita seperti dulu lagi..aamiin Apa yang berlaku sekarang memang banyak memberi kesan dalam kehidupan kita seharian tetapi apa apa pun kehidupan kita perlu diteruskan. Allah tidak akan mengubah nasib KITA itu tanpa KITA berusaha mengubah nasib kita sendiri. Ok hari ini sheena nak tekankan tentang kelas PJJ PES DAN REMPAH. (dua kelas yang berbeza) dan ada kelas khas untuk mereka yang ingin mempelajari bagaimana nak membuat ketahanan pes TANPA pengawet. ini kelas yang berbeza kerana diluar sana banyak usahan yang mempunyai kepakaran dalam masakan Tapi tidak tahu bagaimana nak membuat pes mereka tahan lama tanpa pengawet dan bagaimana nak memasarkan produk mereka. (Nak tahu boleh je contact sheena tau) Kelas ini sheena adakan secara persendirian. Sheena ada membuat 3 kelas secara berasingan...

Premix oden, premix kerutok dan premux shellout

Assalamualaikum semua, selamat pagi.Hari ini sheena memperkenalkan premix keluaran inana. Mudah nak guna buka plastik dah boleh hidu keharumannya.   Semua premix ini boleh dipelbagaikan dan terpulang pada kepakaran anda sendiri tau.. Sheena masih buka kelas pjj serbuk, jadi pada yang berminat boleh whatsapp sheena di 0169724191