Buah Pelaga dalam bahasa Inggeris digelar “Cardamom” dan Penduduk kaum Tamil rakyat negara ini menggelar “Elaika”. Buah Pelaga ini dalam masakan lauk memberi aroma harum yang lembut dan manis dan berasa sedikit rasa lemon.
Ia mempunyai tiga jenis Hijau, Putih dan Hitam. Kebiasaan dalam lauk Nasi kandar cuma gunakan yang berwarna hijau dan putih digunakan, walau pun yang berwarna Hitam lebih baik tetapi mahal.
Buah Pelaga juga terkenal dengan nama “Ratu Rempah” kerana pegiktirafan yang kedua selepas “Raja Rempah” Lada Hitam. Daris egi perubatan buah pelaga memmbantu dalam sistem penghadaman dan juaga boleh menghilangkan bau mulut dengan mengunyah. Buah pelaga juga boleh membantu dalam melegakan batuk.
Berminat boleh terus whatsapp saya atau pergi ke page rempah inana saya di fb.
Berminat boleh terus whatsapp saya atau pergi ke page rempah inana saya di fb.
Comments
Post a Comment