Skip to main content

Cara Buat Jus Kunyit Untuk Mantapkan Rahim



Tampil cantik setiap hari pastinya menjadi satu kemestian untuk wanita hari ini. Namun tampil cantik pada luaran sahaja tidak mencukupi jika dalaman mereka goyah dan tidaklah sesihat seperti yang difikirkan.

Bagi wanita, amalan menjaga bahagian dalaman terutamanya rahim sangatlah perlu dititik beratkan. Mengamalkan jus kunyit adalah salah satu cara terbaik untuk menjaga bahagian peranakan ini.

Ia boleh dibuat sendiri di rumah dan disarakan minum setiap hari. Apa bahan-bahannya dan bagaimana menghasilkannya? Ikuti panduan ini.

Bahan-bahan:

2 ketul kunyit

1/2 ketul halia

2 batang serai

1/2 ketul lengkuas

1 biji manjakani

Garam secukup rasa

1 liter air

Cara Membuat:

1. Ketuk semua bahan ini.

2. Jika suka anda boleh juga mengisarnya.

3. Masak seketika hingga mendidih dan sejukkan.

4. Toskan dan minum airnya.

TIP

Amalkan pengambilan air ini satu gelas kecil setiap hari. Jus kunyit membantu mengecutkan rahim dan ia baik diminum selepas tempoh haid setiap bulan.

Bukan itu sahaja, jus ini amatlah disyorkan untuk ibu yang baru melahirkan anak. Selain mengecutkan rahim, jus kunyit juga menggalakkan penghasilan susu ibu.

Comments

Popular posts from this blog

11 Manfaat Rempah Ratus & Bahan Penyedap Makanan Semulajadi

Manfaat rempah ratus sebagai perasa dalam makanan tentunya membantu menaikkan aroma selainkan menambah kelazatan. Rempah seperti bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan bahan perasa semulajadi seperti minyak zaitun, limau purut, serta cuka memang biasa di gunakan oleh masyarakat kita sebagai   penyedap masakan   dan penambah aroma hidangan. Credit

JENIS JENIS TANAMAN CENGKEH

1. CENGKIH ZANZIBAR 2. CENGKIH SIKOTOK 3. CENGKIH SIPUTIH Untuk membezakan jenis ulas di atas masing-masing mempunyai perbezaannya sendiri: CENGKIH ZANZIBAR Tanda-tanda jenis zanzibar cengkeh adalah kanopi daun silinder, dengan warna daun kemerah-merahan, beberapa berwarna hijau kehijauan dan daun berwarna merah jingga sedikit. Tanda-tanda menunjukkan bahawa zanzibar cengkeh di Indonesia masih berubah bentuk. Sedangkan warna bunga akan sama seperti warna daun itu sendiri, sebagai contoh, pokok yang daunnya berwarna kehijauan, maka bunga akan berwarna kehijauan. Sedangkan pokok-pokok dengan daun sedikit kemerahan akan menjadi bunga merah. Kemudian bagi setiap tras bunga akan menjadi kira-kira 50 keping. Satu ciri cengkih zanzibar mempunyai daun yang rendang dan akan menutup seluruh batang. Maka luar biasa, cawangan jenis cengkih ini tidak pernah mati. Ini bererti bahawa cawangan-cawangan bermula dari bawah ke bahagian atas akan tetap hidup, jadi keadaan menjadi sangat subu...

Buah Pelaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera, Buah pelaga antara rempah ratus paling tua di dunia. Buah pelaga juga dikenali dengan nama botaninya elettaria cardamomum. Ia merupakan tumbuhan semulajadi di timur dan berasal dari dalam hutan di selatan India. Ia tumbuh secara meliar. Kini, buah pelaga turut ditemui di Sri Lanka, Guatemala, Indo China dan Tanzania. Ðikenali juga dengan nama kapulaga (Indonesia), chhoti elachi (India), ts’ao-k ou (Cina), elam (Tamil), dan grawahn (Thai), buah pelaga memang banyak kegunaannya sejak daripada zaman dahulu. Orang Mesir kuno dikatakan telah mengunyah biji buah pelaga sebagai  pencuci gigi , manakala orang Greek dan Roman menggunakannya sebagai  minyak wangi . Orang Viking pula dikatakan telah berjumpa dengan buah pelaga ini kira-kira seribu tahun lalu di Constantinople, kemudian telah memperkenalkannya ke Scandinavia, tempat di mana buah pelaga kekal popular sehingga kini. Buah pelaga merupakan rempah yang kedua mahal selepas  saffro...